Firmy oferują różne benefity, by przyciągnąć do siebie kandydatów na nieobsadzone stanowiska. Karnety na siłownie, bilety do teatru i kina, pakiety medyczne – do tego typu dodatków coraz częściej dochodzi także wyżywienie, dostarczane za sprawą cateringu dietetycznego.

Dieta pudełkowa to bardzo wygodne rozwiązanie, które daje dostęp do zdrowych, smacznych posiłków bez konieczności spędzania wolnego czasu w kuchni. Dostrzegają to również pracodawcy, którzy oferują wybrane pakiety swoim pracownikom lub przynajmniej odpowiednie dofinansowanie, zmniejszające wydatki na pudełka. W ten sposób nagradzają podwładnych i jednocześnie motywują ich do dalszej pracy.

Lepsze warunki zatrudnienia

W wielu branżach dotychczas funkcjonujący rynek pracodawcy przemienia się w rynek pracownika. Wpływ na to ma przede wszystkim niedobór specjalistów, ale również przychodzące do naszego kraju standardy z Europy Zachodniej. Zgodnie z zasadą corporate wellness, dla firmy ogromne znaczenie powinno mieć zdrowie i dobre samopoczucie zatrudnionych osób.

Maksyma „z niewolnika nie ma pracownika” stała się aktualna, jak nigdy dotąd. Obecnie coraz częściej to pracodawca stara się spełnić warunki stawiane przez pracowników, a nie odwrotnie. Dowodem tego są między innymi różnego rodzaju benefity, na które decydują się firmy. Obok tradycyjnych form nagradzania i motywowania pracowników (dodatki finansowe, karnety, bilety), pojawiają się nowe, związane ze zdrowym odżywianiem.

Dieta pudełkowa dla pracowników – czy warto?

Żaden pracodawca nie powinien mieć wątpliwości, że właściwe odżywianie ma ogromny wpływ na wyniki uzyskiwane podczas pracy. Zbilansowana, dobrze skomponowana dieta dostarcza do organizmu szereg niezbędnych składników, które zapewniają odpowiednią ilość energii, zwiększają koncentrację i poprawiają samopoczucie. Wszystko to przekłada się na lepszą efektywność.

Jak jednak wiadomo, szybkie życie i brak czasu często nie pozwala nam właściwie dbać o przygotowywane posiłki. W rezultacie jemy masę gotowego, przetworzonego jedzenia, które negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Benefit w postaci pakietu żywieniowego lub dofinansowania do cateringu pozwala uporać się z tego typu problemami.

Pracownicy otrzymują należycie skomponowane posiłki, dzięki czemu stają się zdrowsi. Mają więcej energii i są w stanie efektywniej wykonywać swoje obowiązki. Nie muszą również poświęcać czasu na własnoręczne przyrządzanie jedzenia. Mogą więc dłużej odpoczywać.

Dieta pudełkowa dla firm to doskonały wybór wówczas, gdy pracodawca nie jest w stanie wydzielić osobnego pomieszczenia na stołówkę pracowniczą. Niewielki aneks kuchenny w biurze to często zbyt mało, by spełnić zapotrzebowanie kilku, kilkunastoosbowego zespołu. Catering dostarczany w postaci pudełek i dań gotowych do spożycia wydaje się więc najlepszym rozwiązaniem.

Catering dietetyczny – zachęta dla kandydatów

Nie da się ukryć, że tego typu benefity działają zachęcająco nie tylko na obecnych pracowników, ale również na przyszłych. Budują one bowiem atrakcyjność pracodawcy w oczach osób aplikujących na wolne stanowiska. Jest to atut, którego nie można przeceniać.

Czy catering dla firm jest opłacalny? Szeroka oferta rynkowa sprawia, że każde przedsiębiorstwo jest w stanie znaleźć usługę, która okaże się korzystna również pod względem finansowym. Podmioty przygotowujące dietę pudełkową oferują różne pakiety, zróżnicowane pod względem wartości kalorycznych, liczby posiłków, a także ich rodzaju (nie ma problemu z wykupieniem pudełek dla wegetarian i wegan). Wszystko to pozwala dostosować usługę do potrzeb i możliwości pracodawcy.

Jeśli nadal dieta pudełkowa dla pracowników to zbyt droga inwestycja, dobrym rozwiązaniem okaże się wspomniane już dofinansowanie do konkretnych pakietów. Dla wielu osób będzie to wystarczająca zachęta, by przejść na tryb zdrowego odżywiania. Taka decyzja gwarantuje szereg korzyści zarówno dla pracowników, jak i samego pracodawcy.

Źródło: ZdroweMenu – dieta pudełkowa Warszawa